Koupelnové trendy

Moderní vodovodní baterie

Trendy jsou neúprosné a každým rokem se mění, pokud tedy plánujete rekonstrukci či výstavbu nové koupelny, nenechte si ujít tento článek. Představíme Vám koupelnové trendy, které z Vaší koupelny udělají funkční a zároveň moderní a dobře vypadající interiér. Dozvíte se, které koupelnové trendy by Vám neměly uniknout.

Otevřené prostory a vzdušnost

Dávno jsou pryč ty doby, kdy se stavěly menší a uzavřené koupelny určené vyloženě pro vykonání nejnutnější hygieny, které většinou postrádaly přísun denního světla. Aktuální koupelnové trendy fandí otevřeným prostorům, a je zcela běžné, že se koupelna letmo propojuje například s ložnicí, obývacím pokojem či posilovnou. Tento trend ovšem vyžaduje prostory větších rozměrů, rozhodně se nehodí do panelákových bytů a je vhodné, aby Vaše bydlení v takovém případě nabízelo ještě jednu koupelnu, nejlépe uzavřenou, vhodnou například pro návštěvy a podobně. Mezi další koupelnové trendy pro Vaše bydlení patří vzdušnost prostoru. Ta budí nevídaný dojem komfortu a pohodlnosti. Nezáleží na designu koupelny, vzdušnost sluší minimalismu i luxusním koupelnám zámeckého stylu ale hodí se především do velkých koupelen. Pro docílení vzdušného efektu je nutné vyhnout se koupelnovým stěnám, které zbytečně zmenšují a utěsňují prostory, dávejte tedy přednost samostatně stojícímu nábytku.

Co říkají koupelnové trendy o vaně a umyvadlu?

Stejné pravidlo platí i pro vanu. Nebojte se ji umístit do volného prostoru avšak v tomto případě pečlivě vyřešte návrh dle daného měřítka, návrhy jen tak „od oka“ jsou nepřístupné a mohly by se Vám vymstít. Vana zabírá největší plochu ve Vaší koupelně a měla by být snadno přístupná. To ocení každý, především maminky a jejich ratolesti a také senioři. Ani umyvadlo by se nemělo těsnit v koutě. Mělo by být také volně přístupné a velké asi 60cm + úložný prostor pro hygienické potřeby. Pro větší rodinu doporučuji umyvadla dvě, vyhnete se tak zbytečnému čekání a koupelnové trendy jednoznačně volí dualitu. Ještě jednou apeluji, že je zde velmi nutné precizně naplánovat řešení koupelny, ne každý prostor je dispozičně vhodná pro tento koupelnový trend. Musíme respektovat umístnění odpadu kanalizace a rozměry místnosti a podobně. S tímto Vám poradí kvalifikovaní odborníci.

Koupelna se sprchovým koutem a vanou
Koupelna se sprchovým koutem a vanou, autor obrázku: NickNguyen

Budiž světlo!

Pokud rozebíráme koupelnové trendy, nesmíme také opomenout okna, na velikosti nezáleží avšak čím větší tím lepší, jelikož denní světlo Vaši koupelnu opravdu rozzáří. Pro koupelnová okna doporučuji pískové či mléčné sklo, které zachová pocit soukromí avšak propustí dostatečné množství denního světla.

Koupelnové trendy v barvách a materiálech

Aktuální trendy vyzdvihují metalické povrchy, lesk a pololesk a přírodní materiály, především dřevo, kámen, hlavně tedy jejich imitace, které jsou momentálně nejvíce trendy vzorem pro obklady a dlažby a také nejsou cenově náročné. Nemusíme se také bát vzorů podobných kůži či papíru. Tyto vzory jsou horkým trendem především díky luxusnímu vzhledu a praktičnosti, na kterou bychom při zařizování koupelny neměli zapomínat. Oceníme ji především při snadné údržbě a úklidu.

Moderní koupelna
Moderní koupelna, autor obrázku: Peter Fuchs

Co se týče barev, koupelnové trendy pro rok minulý rok ovládly zemité přírodní odstíny, šedá a také kombinace bílé a černé barvy. Kombinujeme především tmavé odstíny s jemnými akcenty světlé. Tmavé provedení je vhodné do větších koupelen a je potřeba důkladně promyslet osvětlení. Milovnicí barev ale nemusí zoufat, trendy jsou také syté odstíny červené a oranžové. Moderní je i tyrkysová či růžová, tu doporučuji odvážným, jelikož kombinovat v těchto odstínech není jednoduché.
Při každé modernizaci, konstrukci či výstavbě nové koupelny si prosím uvědomte, že Vaše koupelna by pro Vás měla být místem odpočinku a relaxace, ne jen místem pro hygienu. Avšak někdy je méně více, proto se nesnažte vecpat do vaší koupelny každý trend, který vidíte. Pocit pohodlného domova je vždy přednější.

Autor úvodního obrázku – moderní vodovodní baterie: katerha

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.