Údržba plynového grilu

Plynový gril Manua

I plynové grily třeba držet v dobrém stavu, tak aby dlouho a spolehlivě sloužily. Konstrukce těchto grilů je o něco složitější než mají grily na dřevěné uhlí. Oproti obvyklé údržbě u kotlových grilů na dřevěné uhlí zde nastupuje ještě péči o plynové hořáky, která u jiných grilů chybí.

Mějte nářadí na údržbu grilu vždy po ruce. K čištění grilu budete potřebovat:

• mosaznou kartáč

• jemnou drátěnku, může být i z ocelové vlny

• čistič grilu, ideální je ve spreji

• houbu nebo hadr na mytí

• malý ostrý nožík

• misky na kapající tuk

Vyčistěte grilovací rošt. Před nebo po grilování zvyšte teplotu uvnitř grilu na maximum, popadané zbytky jídla po vychladnutí odstraňte, očistěte rošt mosazným kartáčem. Při manipulaci s roštem používejte grilovací rukavice. Měňte pravidelně hliníkové misky na kapající tuk a šťávu. Misky se obtížně čistí, je lepší je vyměnit, předejdete tak nepříjemnému zápachu ze zkaženého tuku ve Vašem grilu, který by mohl ovlivnit výslednou chuť grilovaného masa.

Odstraňte skvrny od kouře a mastné skvrny z víka grilu, i z bočních stolcích a hořáků. Použijte jemnou mýdlovou vodu, houbu nebo hadr, společně s čističem na smaltované povrchy. Nepoužívejte ostré předměty, mohlo by dojít k poškození smaltu grilu. Pečlivě vyčistěte větrací klapky grilu. Pokud se na nich udělá silná vrstva usazeniny, klapky se těžko ovládají, a mohou znečistit vrchní plášť víka grilu (např. Mastnota nebo jiné nečistoty). Vyčistěte boční panely a komoru grilu od tukových usazenin, mohou znečistit vnější plášť grilu a svým zápachem ovlivnit výslednou chuť grilovaného pokrmu. Udržujte otvory pro odtok tuku v čistotě, a čistěte je vždy při vychladlém grilu.

Nepoužívejte agresivní chemické čisticí prostředky (například na čištění kamen či sporáků) mohly by poškodit barvu na některých částech grilu. Pokud máte v blízkosti grilu umístěný zahradní nábytek, měli byste jistou péči věnovat i jemu. U klasických grilů půjde hlavně o mastnotu a zbytky z popílku, u plynových popílek samozřejmě řešit nemusíme.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.